100
25 aprilie 2018

Cum să îți iei o zi liberă fără să te simți vinovat – special pentru antreprenori!

Deseori, antreprenorii împărtășesc faptul că nu își permit să își ia liber la sfârșitul săptămânii; totul este atât de urgent, încât chiar și o zi liberă pe săptămână pare de neconceput. Acest lucru sună epuizant și poate fi foarte dăunător pentru productivitatea și motivația unui om de afaceri.

Există însă metode prin care vă puteți bucura de un weekend liber, conștient fiind că astfel nu vă abandonați echipa și afacerea. Mai jos sunt cinci lucruri pe care le poți face pentru a evita să te simți vinovat de faptul că, măcar pentru o zi, nu muncești.

Acceptați că aveți nevoie de o zi liberă
Chiar dacă credeți că nu aveți nevoie de o zi liberă, trebuie să știți că mintea și corpul dvs. nu pot funcționa la cele mai bune standarde sub stres constant, oboseală și presiune. Întreprinzătorii trebuie să înțeleagă că nu sunt mașini și că trebuie să își acorde timp liber pentru a-și păstra atenția și pentru a preveni epuizarea. Nu te poți simți vinovat pentru ceva de care organismul tău are nevoie. La urma urmei, afacerea dvs. se bazează pe un vis și pe viziunea dvs. despre inovare, care nu poate deveni realitate fără ore de lucru lungi și grele. Iar orele lungi și grele de lucru trebuie urmate de o pauză bine-meritată și de timp pentru reîncărcarea bateriilor. Așadar, acceptați că aveți nevoie de acest timp pentru a continua să puteți îndeplini programul săptămânal încărcat. Nu renunți la viziunea ta, luând o zi liberă; lucrurile stau chiar invers: vei obosi și vei fi nevoit să renunți abia dacă nu acorzi timpul necesar reprizelor de odihnă și relaxare.

Planificați-vă ziua liberă din timp
Puneți-vă ziua liberă în programul dvs. Poate părea ciudat, dar această abordare funcționează cu adevărat. În fața calendarului de lucru vă simțiți ca și cum oricare dintre activități, inclusiv relaxarea, sunt parte a ”work flow – ului”. Asigurați-vă că toată lumea de la birou știe că aceasta va fi ziua liberă și dacă ceva nu este extrem de important, ei nu ar trebui să vă deranjeze! Acest lucru este evident valabil pentru oricare membru al echipei.

Concentrarea
Zilele libere, folosite corect, chiar se ”amortizează”. Este ca orice alta actiitate din program – trebuie să vă concentrați pe deplin la ea pentru a o finaliza cu succes; acordați atenție maximă relaxării pentru a vă simți odihnit 100% la sfârșitul zilei libere.

Faceți ceva diferit
Creativitatea este foarte importantă pentru toți antreprenorii de succes. Făcând ceva diferit în timpul liber, chiar dacă nu este legat de muncă, puteți să vă îmbogățiți și să vă deschideți către idei noi. Zilele liber sunt o ocazie excelentă pentru a practica un hobby, a citi, chiar pentru a învăța lucruri noi. Schimbarea focus-ului pe ceva diferit vă va ajuta să conectați la diferite aspecte ale minții și creierului dvs., care pot fi foarte utile pentru restul zilelor de lucru.

Socializați
Utilizați timpul liber pentru a participa la evenimente. Este obositor să participi la întruniri ample, de mari dimensiuni, dar o idee ar fi să organizați mici întâlniri cu alți întreprinzători, la o cafea și să discutați relaxați.