100
30 aprilie 2018

Succesul pe termen lung depinde de învățarea acestor 6 lecții la începutul carierei

De la „a face ce-ți place” până la căutarea mentorilor și învățarea continuă, drumul succesului are multe indicatoare pe care să le urmezi.

Mi-am făcut debutul în carieră când aveam 18 ani. Știam că vreau să devin antreprenor. Așa că am pornit în încercarea de a-mi înființa propria companie. M-am educat la școala vieții, învățând pe parcursul ei lecții foarte prețioase.
Vestea bună pentru mine este că am învățat cele mai dure lecții devreme. Asta nu înseamnă că nu mai am de învățat nimic, însă pot să spun cu încredere că nu voi face aceeași greșeală a doua oară.
Când îți faci debutul în carieră este important să ai parte de cât mai multe experiențe. Dacă nu ești sigur de job-ul pe care-l ai, aplică pentru altul. Dacă nu-ți place funcția pe care o ai în prezent, cere-i șefului să facă o schimbare. Cel mai important lucru este să înveți cât mai mult din greșelile altora astfel încât să apuci calea succesului. Astea fiind spuse, iată 6 lecții despre carieră pe care trebuie să le învățați din timp dacă vreți să aveți succes.

1. Ai doar o viață
Cuvintele astea sunt atât de des întrebuințate încât ați putea să nu le mai dați prea multă atenție. Dar gândiți-vă puțin la următorul lucru. Să ne raportăm la o scară temporală mai mică, spre exemplu o săptămână. Într-o săptămână sunt 168 ore. Având în vedere că dormiți între șase și opt ore pe noapte și lucrați 40 de ore, înseamnă că la birou vă petreceți aproape 40% din timpul cât sunteți treaz în fiecare săptămână, inclusiv weekend-urile. Nu vă irosiți aproape jumătate din timpul cât sunteți treaz la un job pe care îl urâți. Este ușor să cazi pradă rutinei și să te convingi singur că trebuie să stai la serviciu. Dar când iei în calcul aceste aspecte, oare chiar merită?

2. Socializați, socializați, socializați
Nimeni nu a atins succesul doar prin propriile forțe. Succesul se bazează pe relațiile pe care le cultivați. Stabiliți relații bune cu toți oamenii, câștigați-le încrederea și lăsați ușile deschise când plecați dintr-un loc. Job-urile și chiar promovările nu se oferă celor mai calificați ci celor care știu regulile jocului. Iar regulile jocului presupun să știți să profitați de relațiile pe care le aveți pentru a face un pas înainte.

3. Să nu aveți zile proaste, niciodată!
Ei bine, o să aveți și unele zile mai proaste. Secretul este ca nimeni să nu știe asta. Aceasta este în strânsă legătură cu socializarea. În mod cu totul firesc, oamenii sunt atrași de persoanele care radiază fericire. Dacă munca în compania Dvs. este întotdeauna un motiv de bucurie, atunci veți avea beneficii din aceasta. În sută la sută din cazuri, promovarea va merge la cel/cea care îi face pe cei din jur să se simtă bine și nu la persoana care este mai bine pregătită dar e un adevărat chin să lucrezi cu ea.

4. Niciodată nu încetați să învățați
Această strategie nu numai că vă ajută să vă mențineți valoarea la actualul loc de muncă și să nu fiți înlocuit(ă) cu tineri veritabili cunoscători ai tehnologiilor, ci contribuie și la alungarea monotoniei. Dacă ați lucrat 10 ani într-un loc de muncă, cu siguranță știți bine să vă faceți treaba, iar acum e timpul să vă asumați noi responsabilități. Aceasta vă va ajuta să progresați în carieră și va fi un factor care vă va motiva să vă implicați tot timpul în activități. Propuneți-vă unele obiective de studiu, faceți un curs online și dobândiți o deprindere nouă.

5. Remarcați-vă când se ivește ocazia
Kristi Hedges, specialist în leadership, spune: „Haosul dă naștere la ocazii. Cele mai multe progrese în carieră au loc când cineva intervine într-o situație problematică și face diferența”. Întotdeauna trebuie să căutați ocazii de a vă remarca și de a oferi acel ajutor suplimentar care va provoca o schimbare în situația Dvs. pe termen lung. Fiți pregătit(ă) și nu ezitați să acționați când se ivește momentul.
Dacă superiorii vă sunt datori cu ceva este foarte bine. Uneori e în avantajul Dvs. să amânați recompensa (plata orelor suplimentare sau un bonus) și să-i spuneți șefului „Treceți-o în contul meu” pentru a vă bucura de o recompensă mai mare în viitor.

6. Căutați-vă mentori
Mentorii nu doar vă învață ci pot, de asemenea, să fie susținătorii Dvs. Sunt mulți profesioniști cărora le face plăcere să-i ajute pe noii veniți în companie. Sfaturile oferite unui elev entuziast îi transmit mentorului un sentiment de împlinire și succes. Așadar, nu ezitați să cereți sfaturi și să nu credeți că faptul de a primi sfaturi este un proces unidirecțional. Căutați un angajat mai în vârstă, respectabil, și puneți-i întrebări despre parcursul și evoluția sa în carieră. Prin colaborarea cu un mentor veți profita de „beneficiul apropierii”, adică veți câștiga un oarecare capital social doar prin faptul că sunteți atașat de un membru respectat și mai în vârstă din companie. Indiferent de stadiul la care sunteți în cariera Dvs., întotdeauna puteți învăța mai multe lucruri. Încercați întotdeauna să învățați de la cei din jur. Ascultați-le poveștile, adoptați cele mai bune practici și descoperiți valoarea fiecărei experiențe.


de Renzo Costarella pentru Entrepreneur.com