100
17 noiembrie 2020

Flavia Craioveanu – MUZEON S.R.L.

Muzeu al istoriei evreilor din Transilvania, Cluj-Napoca

1. Care este esența afacerii tale?

Muzeu de istorie a evreilor din Cluj, care spune povești de viață.

2. Ce ai facut în ultimele luni și, dacă a fost cazul, cum te-ai reinventat ca afacere să treci prin criza Covid?

Situația noastră e puțin diferită față de a altor firme sau organizații, fiindcă noi ne-am lansat afacerea exact în timpul pandemiei. După deschiderea muzeului ne-am mutat activitatea de acasă la muzeu și am respectat toate măsurile de prevenție necesare. De asemenea, am încurajat potențialii vizitatori din mediul online să vină la muzeu, prin promovare masivă,
asigurându-i că sunt în siguranță la muzeu și că trebuie, la rândul lor, să respectele măsurile de prevenție. Cât timp am avut activă promovarea online s-a observat o creștere a numărului de vizitatori, însă tot sub pragul de rentabilitate. Planul era să deschidem muzeul la începutul lunii aprilie, însă starea de urgență ne-a obligat să amânăm deschiderea până în iulie. Lucrările de pregătire pentru deschiderea muzeului s-u încetinit foarte mult în timpul stării de urgență. Am păstrat angajații în perioada pandemiei, deoarece aveam bugetul pentru salarii asigurat din finanțări publice și private până la sfârșitul anului. Muncă angajaților s-a desfășurat de acasă în timpul stării de urgență, iar lucrările de amenajare la spațiu s-au făcut astfel încât să nu fie niciodată mai mult de 2 muncitori în locație. După încheierea stării de urgență am deschis muzeul, însă numărul de vizitatori a fost foarte redus în comparație cu estimările noastre bazate pe un turism funcțional.

3. Care a fost cea mai are provocare suplimentara care ți-a apărut în business odată cu pandemia?

Faptul că a trebuit să obținem veniturile cerute de finanțatori în ciuda lipsei generalizate a turismului, fără niciun fel de concesii care să țină cont de specificul afacerii.

4. Ce ai învățat și cum ai devenit mai puternic?

Am învățat că, dacă ai idei bune, inventivitate și o echipă potrivită, poți să faci aproape orice, oricât de dificile ar fi condițiile. Am mai învățat că trebuie să adaptezi și să improvizezi încontinuu și să lași deoparte planurile rigide. Ce m-a încurajat a fost feedback-ul aproape exclusiv pozitiv pe care l-am primit din partea clienților.

5. Ce le-ai transmite antreprenorilor care trec sau vor trece printr-o situație similară, bazat pe experiența ta proprie?

Să se asigure că au echipa potrivită cu care să își ducă la capăt proiectul, să adopte metoda lean de dezvoltare a afacerii sau a produsului și să nu se teamă să improvizeze.